Puppy handel: De ideale criminele activiteit?

Puppy handel: De ideale criminele activiteit?

Honden hebben een positieve invloed op het mentale en fysieke welzijn van mensen. Het grootste deel van onze honden dient dan ook enkel als gezelschap. Er is dus een grote vraag naar pups om aan die grote behoefte te voldoen. In Europa zouden daarom jaarlijks tussen de 6 en 8 miljoen pups nodig zijn. Helaas kunnen lokale hondenfokkers niet aan deze vraag voldoen en worden veel pups geïmporteerd uit het buitenland.

De verkoop van pups in Europa is dan ook big business met een geschatte omzet van 1,3 miljard (Eurogroup for animals) tot zelfs 4,6 miljard (Four Paws International) euro. Naast de legale fok is er helaas een uitgebreid illegaal circuit ontstaan in de handel van honden. Deze illegale handel is verantwoordelijk voor heel wat dierenleed, risico’s voor de volksgezondheid, ontduiking van belasting, oneerlijke concurrentie. Ook is er een extra kost voor de maatschappij voor de opvang van achtergelaten of gevaarlijke honden in asielen.

Waarom is de handel in pups interessant voor criminelen?

De belangrijkste reden is dat er gewoon gemakkelijk geld mee te verdienen is. Een pup kost al snel enkele honderden tot meer dan duizend euro. Als je geen rekening moet houden met een goede huisvestiging, aangepaste voeding en vaccinaties voor al die honden heb je dus al snel een grote winstmarge.

De pakkans is zeer klein. De controles zijn miniem. Dierenwelzijnsinspecties zijn overbelast met andere taken van dierenmishandeling. Hetzelfde doet zich voor bij de politie. Men is zich niet bewust van de impact van de illegale handel op de maatschappij. In de landen van herkomst is de controle nog kleiner en is er zelfs betrokkenheid van de overheid. Zo controleren in Hongarije dierenartsen hondenfokkerijen die klant zijn bij diezelfde dierenartsen. Deze belangenvermenging maakt natuurlijk dat veel fokkerijen op de hoogte zijn wanneer er controles zijn.

De straffen zijn miniem. Als het dan al tot een veroordeling komt zijn de straffen miniem en kan men zijn handel gewoon voortzetten. Zo draaien broodfokkers in Oostbloklanden dikwijls niet op voor de kosten die er zijn voor de opvang van in beslag genomen honden.

Herkomst van de honden is niet te traceren. Registratie met chip is niet verplicht in alle Europese landen. Communicatie tussen databanken van de verschillende landen ontbreekt. Zo komt het dat volgens Four Paws International van maar liefst 79% van de honden de herkomst niet te traceren is tot bij de fokker. Bij landbouwhuisdieren is de traceerbaarheid van bij de geboorte tot aan de dood al jaren verplicht.

Maar ook de koper gaat niet vrijuit. Impulsaankoop door enkel te kijken naar het leuke snoetje van een pup maakt dat de broodfokkers hun pups snel kunnen verkopen. De kopers stellen zich geen vragen waar al deze pups vandaan komen en zijn zich niet bewust van al het dierenleed. Vaak is de koper ook niet echt op de hoogte van de behoeften van een bepaald ras.

Leuke advertenties via internet en sociale media maken het voor illegale verkopers nog gemakkelijker. Illegale verkopers imiteren gewoon sites van legale hondenfokkers. Ook daar is weinig tot geen controle terwijl enkel erkende hondenfokkers mogen adverteren op internet. Facebook, Instagram en andere sociale media zondigen tegen hun eigen voorwaarden die zeggen dat verkoop via hun platformen niet toegelaten is.

.

Waar komen de illegale pups vandaan?

Veel mensen denken dat deze illegale pups allemaal uit de Oostbloklanden komen maar er zijn veel meer illegale routes die genomen worden.

  • Vanuit Rusland en Wit-Rusland worden pups naar Polen of de Baltische Staten gebracht. Bij deze pups lijken de papieren in orde maar er is geen mogelijkheid de exacte eindbestemming te controleren. Eens binnen de EU krijgen de pups nieuwe documenten (is schriftvervalsing) zodat hun herkomst niet meer te traceren is.
  • Vanuit Servië worden pups in Bulgarije en Griekenland verkocht. Veelal duiken dezelfde dierenartsen, fokkers en transporteurs op.
  • Vanuit Turkije komen pups binnen via een zogezegde niet-commerciële route maar documenten zijn vervalst. Waarschijnlijk worden deze pups later toch verkocht maar bij gebrek aan traceerbaarheid is dit niet te achterhalen.
  • Asielen in Roemenië worden verdacht van eigenlijk een dekmantel te zijn voor illegale fok en verkoop van honden. Onder het mom van dierenliefde worden honden ingevoerd en hier geplaatst. Op de som die betaald wordt door de nieuwe eigenaars voor de zogezegde onkosten moeten ook geen belastingen betaald worden. Men misbruikt hier dierenliefde om een illegale activiteit te doen.

Wat zijn de gevolgen voor honden uit de broodfok?

  • Slechte voedingstoestand:
    • Fokkerijen geven zo goedkoop mogelijk eten zoals enkel mais.
    • Slechte kwaliteit van de moedermelk en groei van de pups
  • Genetische afwijkingen
    • Niet uitvoeren van genetische testen
    • Geen basiskennis over genetica van een ras
  • Ziektes door het niet geven van vaccinatie of medicatie
    • Besmetting met wormen, Giardia, Parvo en dergelijke
    • Niet in orde met Rabiës (gevaarlijk voor mensen)
  • Gedragsproblemen
    • Honden zitten constant opgesloten in een weinig stimulerende omgeving
    • Veralgemeende angst voor mensen
    • Te vroeg spenen van pups, slechte moederzorg door de gestresseerde moeders
  • Verboden ingrepen
    • Couperen van oren en staarten
    • Doorsnijden van de stembanden van de fokdieren

Zijn er gezondheidsrisico’s voor de mens?

Los van de dierziektes zoals Parvo die gevaarlijk zijn voor de hond blijkt bij bloedonderzoek meermaals dat de broodfokpups geen antistoffen hebben tegen Rabiës of hondsdolheid. Deze pups zijn dan waarschijnlijk ook niet gevaccineerd tegen Rabiës. Dat wordt ook aangetoond doordat regelmatig vervalste paspoorten of vaccinatiestickers ontdekt worden.

Wat kan eraan gedaan worden?

Eerst en vooral is er een probleem bij de traceerbaarheid van honden. Dit in tegenstelling tot landbouwhuisdieren waar men met Sanitel bij handel tussen lidstaten van de EU en daarbuiten telkens een controle heeft bij vertrek maar ook bij de aankomst. Indien men geen registratie krijgt bij aankomst en de dieren zogezegd verdwenen zijn, wordt gecontroleerd hoe dit komt. Bij honden zal er dus ook een betere afstemming van de verschillende databanken van de Europese landen. Nu werk iedere databank op zich en is er geen vlotte uitwisseling van gegevens.

Politie en gerecht moeten de illegale handel in honden meer serieus nemen. In België is dit al beter maar in de bronlanden is er veel minder urgentie om dit aan te pakken. Resultaat is een kleine pakkans en minieme straffen waardoor alles blijft zoals het is.

Ook de koper draagt verantwoordelijkheid. Bij de aanschaf van een hond uit Oost-Europese landen moeten mensen bewust zijn dat men mogelijks een illegaal circuit in stand houdt die de oorzaak is van veel dierenleed. Ook bij straat- en asielhonden die via (al dan niet goedbedoeld) dierenorganisaties naar hier komen is er mogelijks bedrog in het spel. Wees dus kritisch en doe een beetje je huiswerk bij de aanschaf van een nieuwe hond.

Conclusie

Broodfok is een illegale activiteit die veel dierenleed veroorzaakt. Je kan in bepaalde gevallen zelfs spreken van georganiseerde misdaad. Hoge winstmarges, kleine pakkans en geringe straffen maken dit zelfs interessanter dan drugs- en mensenhandel.

Denk dus tweemaal na voor je een pup aanschaft. Koop enkel bij erkende rasfokkers en doe een beetje huiswerk over welk ras bij jou past. Vraag op voorhand naar de herkomst van je pup. Je kan zien aan het nummer vooraan op het internationaal paspoort waar de hond vandaan komt ook al geeft dit geen absolute zekerheid.

En kijk zeker ook eens in de Belgische asielen.

Bronnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *